Oletko sinä hyvä kuuntelija?

Jokainen meistä voi kehittyä paremmaksi kuuntelijaksi. Hyvä kuuntelija oppii uutta itsestään, ympäristöstään ja muista ihmisistä. Hyvä kuuntelija saa keskustelukumppaniinsa luottamuksen ja saa hänet tuntemaan olevansa arvostettu. Kuuntelemalla kehittyy ja kuulee upeita asioita toisten ihmisten tarinoista.

Uskon, että työelämässä digitalisoitumisen myötä kuuntelun ja läsnäolon merkitys tulee kasvamaan suuresti. Aluksi asiakkaan kanssa keskustellaan vain verkossa ja pyritään sopimaan henkilökohtainen tapaaminen. Tapaamisia on digitalisoitumisen myötä ehkä vähemmän, joten tapaamisen aikana kuuntelun ja vuorovaikutustaitojen merkitys korostuu. Hyvä kuuntelija saa asiakkaan luottamuksen, osaa kysyä oikeita kysymyksiä, kunnioittaen ja kannustaen.

Kuuntelua on vaikea teeskennellä
Nopeasti vastapuoli huomaa harhailevan katseen, äänettömän poissaolon ja, että toinen osapuoli ajattelee ihan jotain muuta, eikä ole läsnä. Tällaisesta tilanteesta tulee kummallekin useimmiten nolo olo.
Tilanteesta voi selvitä esimerkiksi, ottamalla vastapuolen huomioon ja tekemällä keskustelua eteenpäin vieviä hyviä kysymyksiä, ”Mitä tarkoitit, kun äsken kerroit…”

 Jos ei ole itsensä kanssa läsnä, on sitä vaikea olla toisille läsnä

Muisti on täynnä
Joskus kuunteleminen ei vain millään suju, vaikka kuinka yrittäisi keskittyä ja olla läsnä. Oma pää on täynnä ajatuksia ja muisti on täynnä.
Tällaiseen tilanteeseen voisi auttaa poistamalla aluksi häiriötekijät ajatuksista tai kirjoittamalla muistilapulle mielessä pyöriviä asioita.

Opettelemalla oppii kuuntelemaan
Kuuntelutaidot on kehitettävissä, niin kuin mikä tahansa lihas kehossamme. Opettele kuunteleman ihmisiä. Kuuntele, vaikka he saattaisivat kuulostaa tylsiltä tai yhdentekeviltä, sillä jokaisessa meissä on oma arvokas tarinamme.

Hidasta tahtia
Silloin kun on kiire, hidasta tahtia.
Esimerkiksi arjen kiireessä, kun ottaa pienen hetken aikaa itselleen ja on vain, ilman ajatuksia. Se on hyvä tapa hidastaa tahtia ja olla läsnä tässä hetkessä. Pieni hetki voi aluksi olla vaikka vain kolme minuuttia. Tämän pienen hetken aikana kun keskittää ajatukset omaan itseensä ja  hengitykseen, unohtuu kaikki muut miljoonat ajatukset.
Rauhallinen ja syvä hengitys rentouttaa. Rentona ja rauhallisena kuulemme paremmin itseämme ja sitä myötä myös muita ihmisiä.
Rentous kirkastaa ja selkeyttää ajatuksiamme.

Kuuntele ymmärtääksesi, älä vastataksesi

IMG_3668